Jakou zeleninu považovali Římané za prevenci před včelím bodnutím? Neuvěříte!

Date:

Je sezóna chřestu! Mimochodem, chřest patří mezi liliovité. Starověcí Řekové a Římané ji pokládali dokonce za lék na bolest zubů a prevenci před včelím bodnutím.

Lahodný zelený chřest a baby brambory – připravte si teplý salát.

Chřest se na trhu objevuje od února prakticky po celé jaro. Roste až do začátku léta. Dovozní chřest se prodává po celý rok. Dobrý čerstvý chřest má pevné, zaoblené výhonky, které jsou tmavozelené, bílé nebo fialové. Měly by mít průměr nejméně 1,2 cm, neboť tehdy jsou měkčí oproti menším kouskům. Nejlepší je vybrat si chřest stejné velikosti, aby se uvařil rovnoměrně.

Skladování

Chřest je třeba zkonzumovat co nejdříve po sklizni. Když se skladuje při pokojové teplotě, může za dva dny ztratit polovinu vitamínu C. Budeme-li ji připravovat až druhý den, zabalme ji do vlhkých papírových utěrek, pak do mikrotenového sáčku a uložme do chladničky. Výhonky můžeme i postavit do sklenice s vodou, přikrýt sáček a dát do chladničky – nejvýše však na dva dny.

Příprava

Před vařením chřest důkladně omýváme, aby na něm nezůstal písek ani hlína. Tuhé konce odstraníme. Pokud má chřest tuhé stonky, můžeme je oloupat nožíkem s otočnou čepelí.

Základní příprava ve vodě a na páře

Chřest můžeme připravovat na množství různých způsobů.

Tradiční metody úpravy celých výhonků jsou vaření a příprava v páře, přičemž jedno i druhé trvá 3 až 5 minut. Třeba dávat pozor na to, abychom chřest nevařili příliš dlouho, protože bude houba a ochablá. Vybíráme ji z vody, ještě když je křupavá, protože během chladnutí se proces vaření dokončí. Chřest dojde.
Další jednoduchý způsob je příprava v mikrovlnné troubě. Na mělkou misku rozložíme 500 g chřestu tak, aby konečky směřovala do středu, přidáme čtvrt šálku vody, těsně přikryjeme a připravujeme na nejsilnějším stupni 4–7 minut.
Lze ji péct i grilovat

V poslední době se stalo oblíbeným pečení chřestových výhonků v troubě s trochou olivového oleje a koření. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů Celsia. Chřest rozložíme v jedné vrstvě do mělké zapékací misky, pokapeme olivovým olejem, posolíme a pokořeníme. Pečeme asi 20 minut dokřupava.
Chřest grilujeme tak, že výhonky potřeme olivovým olejem, posolíme a naskládáme na mřížku. Grilujeme nad středně rozehřátým uhlím a často obracíme, dokud chřest není měkký, což trvá v závislosti na jeho tloušťce 4 až 6 minut. Před podáváním ji opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Grilování bude rychlejší a snazší, pokud chřest nejprve blanšírujeme ve velkém hrnci s mírně posolenou vodou asi jednu minutu. Přecedíme ji a rychle ochladíme, aby se dále nevařila. Potom ji grilujeme už jen 3–4 minuty.
Elegantní první chod

Pan fried asparagus served from the skillet. Cooked with a tiny bit of oil or butter just give a bit of colour and taste to the asparagus stems. Served with; pine nuts, vegan parmesan cheese and salt and pepper.Overhead view, horizontal format with some copy space.

Celé chřestové výhonky podáváme jako elegantní první chod při zvláštních příležitostech. Tradiční omáčka k horkému chřestu je citrónově-máslová holandská omáčka. Studený chřest se podává s dresinkem z vinného octa nebo s majonézou. Nakrájený chřest můžeme přidat do směsi opékané zeleniny. Předvařený nebo opékaný chřest je chutný iv omeletách, salátech, polévkách a v dušených jídlech.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Zirkon

Zirkon je kámen, který se používá do prstenů místo...

Pohybový aparát v dobré kondici a vypnutá pleť k tomu

S přibývajícím věkem se čas od času podíváme do zrcadla...

Které nádoby rozhodně nepoužívat k pěstování rostlin

Květináči lze rozjasnit tmavé kouty nebo upoutat pohledy tam,...